Meteen naar de content

Verlatingsangst bij honden

Waar wij mensen vaak enorm kunnen genieten van een momentje alleen, is het voor sommige honden een ware beproeving. Veel honden hebben moeite met alleen zijn en heel gek is dit niet. Een hond is een roedeldier én jij bent onderdeel van zijn roedel! Wanneer jij, als roedelgenoot vertrekt kan dit erg spannend zijn voor de hond. Vindt jouw hond het niet prettig om alleen te zijn dan is dit vaak een kwestie van wennen, maar het wennen kan ook omslaan in probleemgedrag zoals verlatingsangst. Verlatingsangst is een veel voorkomend probleem bij (jonge) honden en dit kan voor zowel de hond als het baasje voor een enorme zware periode zorgen. Maar wat is verlatingsangst nu eigenlijk? Hoe herken je verlatingsangst bij de hond? En misschien nog wel het meest interessant wat kun je er aan doen? Je leest het in onze blog!

Wat is verlatingsangst?

Ten eerste is het belangrijk te weten dat er een verschil zit tussen; een hond welke niet graag alleen is en een hond met verlatingsangst. Een hond welke niet graag alleen is zal bij jouw afwezigheid wellicht gaan piepen, wat onrustig zijn, soms een keer blaffen of janken maar wordt over het algemeen vrij snel rustig. Bij een hond met verlatingsangst gaat dit “missen van het baasje” veel verder. In de meeste gevallen ontstaat de verlatingsangst dan ook maar bij één baasje, de “lievelingspersoon” van de hond. De hond raakt in paniek, sloopt spullen, wordt plots onzindelijk in huis en blijft onafgebroken janken, blaffen en piepen op momenten van afwezigheid van zijn baas. De hond kan in geen gevallen rust vinden en raakt in paniek bij afwezigheid van zijn lievelingspersoon. Verlatingsangst is een hardnekkig gedragsprobleem wat veel tijd, geduld én doorzettingsvermogen vraagt.

Het verschil tussen isolatieangst en verlatingsangst

Naast het verschil tussen verlatingsangst en ‘liever niet alleen zijn’ bestaat er nog een soort namelijk; isolatieangst. Isolatieangst komt met name voor bij pups en hele jonge honden welke het niet gewend zijn alleen te zijn. Het grote verschil hierin is dan een hond met isolatieangst niet alleen wil zijn maar hij tevreden is met ‘iemand’. Dit hoeft dan ook niet specifiek het baasje te zijn maar gewoon menselijke gezelschap. Een hond met échte verlatingsangst richt zijn pijlen vaak op één persoon en een ander persoon kan dit gemis niet oplossen. Wil jouw pup niet alleen zijn maar vind hij het prima als de oppas, de buurvrouw of een familielid aanwezig is? Dan spreken we over isolatieangst en niet over verlatingsangst.

Hoe ontstaat verlatingsangst bij een hond?

Er kunnen verschillende redenen zijn voor verlatingsangst bij jouw hond. In veel gevallen denken mensen zelf ‘schuld’ te hebben maar dit is vaak niet het geval. Verlatingsangst wordt in vrijwel elk geval veroorzaakt door een onderliggend probleem. Zo wordt verlatingsangst bijvoorbeeld vaker gezien bij honden welke in het verleden (meerdere keren) herplaatst zijn. Zij zijn simpelweg het vertrouwen kwijt en hebben de angst achtergelaten te worden. Ook een traumatische ervaring of slechte ervaring tijdens het alleen zijn kan verlatingsangst veroorzaken. In sommige gevallen kan verlatingsangst zelfs een genetische reactie zijn op alleen zijn, sommige hondenrassen staan erom bekend niet alleen te kunnen zijn of zich extreem te hechten aan één baasje. Ook dit kan verlatingsangst veroorzaken bij een hond.

 

Huisdier, Hond, Vizsla, Jachthond

Hoe herken je verlatingsangst in een vroeg stadium ?

Zoals in veel gevallen is het voorkomen van gedragsproblemen vaak eenvoudiger dan het oplossen ervan. Het is dan ook fijn als je de signalen in een vroeg stadium kunt signaleren en hier direct op kunt inspelen. Maar hoe herken je een hond met verlatingsangst? Niet iedere hond laat de signalen overduidelijk zien en in dezelfde ‘mate’ maar er zijn toch een aantal punten waarop je kunt letten:

 

Onrust bij of naar het afscheid! Honden zijn slim, zeker wanneer het aankomt op dingen aanvoelen. Een hond heeft het vaak al snel door wanneer je gaat vertrekken. Je pakt je tas, doet je jas aan of rinkelt met de autosleutels. Honden met verlatingsangst worden vaak al onrustig bij deze signalen omdat ze weten dat je gaat vertrekken.

 

Piepen, blaffen en janken! Dat jouw hond van zichzelf laat horen als je weg gaat is vrij normaal, zeker wanneer het om een pup gaat of jonge hond. Dit is niet erg maar het wordt wel een probleem wanneer dit aanhoudt. Een hond met verlatingsangst kan onafgebroken gaan piepen, janken en blaffen tijdens jouw afwezigheid. In sommige gevallen is het zo erg dat er overlast ontstaat voor buren en omgeving.

 

Slopen en vervelend gedrag! Hoe een hond reageert is natuurlijk per hond verschillende. Sommige honden zullen ineens sloopgedrag laten zien terwijl dit niet gebeurt bij aanwezigheid van het baasje. Krabben aan de deur, bijten in het bankstel, planten uitgraven, deurkozijnen molesteren, ga zo maar door. In dit geval is het slopen van spullen niet uit verveling maar uit frustratie en angst wat herleidbaar is naar de afwezigheid van het baasje.

 

Kwijlen en zweten! Stress kent verschillende kenmerken, bij iedere hond is zichtbaar stress op andere manieren te signaleren. IJsberen door huis, verstijft uit de raam zitten starten, overgeven, rillen, hijgen het zijn allemaal tekenen van stress. Overmatig kwijlen kan een opvallend symptoom zijn wat bij honden voor kan komen ten tijden van overmatige stress. Ook zweten (uit de poten) kan een teken zijn van stress. Vind jij bij thuiskomst kwijl en natte plekken in huis dan is de kans aanwezig dat jouw hond gestress is geweest toen je afwezig was.

 

Binnen plassen en poepen! Is jouw hond of pup zindelijk en plots na thuiskomst ontdek je plasjes en misschien zelfs een drol in huis? Bij verlatingsangst kan de hond zo angstig zijn dat hij alles laat lopen en plots weer binnen zijn behoeftes gaat doen terwijl dit normaal niet gebeurt.

 

Zichzelf verwonden! In sommige extreme gevallen wordt de frustratie en angst zelfs omgezet in zichzelf verwonden. De hond begint zichzelf te bijten aan de poten, staart of op andere lichaamsdelen is hierbij een teken van échte stress.

Voorkomen is makkelijker dan genezen!

Vertoont jouw hond één of zelfs meerdere symptomen zoals hierboven staat beschreven dan is de kans aanwezig dat jouw hond verlatingsangst heeft. Omdat verlatingsangst een vrij heftig gedragsprobleem is, is het aan te raden de hulp van een specialist in te roepen. Maar natuurlijk is het beter om verlatingsangst te voorkomen, hoe je dit zo goed mogelijk kunt aanpakken lees je onder de afbeelding hieronder.

 

Dog, Pet, Little, Puppy, Junior, Sweet

Hoe kun je verlatingsangst voorkomen bij de hond?

Verlatingsangst oplossen is niet eenvoudig, het voorkomen is daarentegen makkelijker. Makkelijker maar dit wil niet zeggen dat het altijd even eenvoudig is want voor sommige honden is het alleen thuis zijn sowieso een opgave. In bijna alle gevallen is een hond met verlatingsangst gehecht aan één persoon, hier kun je dus een voorsprong mee maken wanneer jouw hond meerdere 'baasjes' heeft. Makkelijk is het niet. Toch kun je, door het zetten van de juiste stappen, het leren alleen zijn rustig en gestructureerd laten verlopen en verlatingsangst zo veel mogelijk voorkomen. Voor zowel jezelf als voor de hond, want tenslotte zit je zelf ook niet op je gemak wanneer je weet dat jouw pup in paniek alleen thuis is.

 

Vertrouwen en veiligheid! Voor je begint met het trainen om alleen te zijn is het héél belangrijk dat jouw hond zich thuis voelt in huis. Dit betekend dat de hond zich comfortabel en veilig voelt in zijn eigen omgeving. Een eigen plekje in huis, zoals een hondenmand, hondenkussen of hondenbench kan je hierbij enorm helpen. Start ook niet met het trainen om alleen te zijn vóór jouw pup of hond zich helemaal thuis (en veilig) voelt in huis.

 

Opbouwen van alleen zijn! Jouw hond alleen laten doe je niet de eerste dag bij thuiskomst. Zoals hierboven al stond geschreven moet de hond zich eerst veilig en thuis voelen. Maar hierna is het ook belangrijk dat je het alleen zijn rustig op bouwt. Op deze manier is de kans kleiner dat de hond verlatingsangst gaat creëren bij afwezigheid. Het opbouwen kun je het beste doen in kleine stapjes, hierover lees je later meer.

 

Zet een stapje terug als het moet! Ben je jouw hond of pup aan het trainen alleen te zijn? Neem dan de tijd en zet een stapje terug wanneer dit nodig is. Verder op in dit artikel bespreken we hoe je dit kunt aanpakken maar ben jezelf er van bewust dat té snel willen gaan kán resulteren in probleem gedrag. Geef jouw hond de tijd om te wennen aan het idee alleen te zijn om verlatingsangst te voorkomen.

 

Afleiding tijdens het alleen zijn! Het is natuurlijk uiteindelijk maar saai om alleen te zijn, dit geldt ook voor honden. Los van het feit dat ze je kunnen gaan missen hebben ze ook minder vermaak en bestaat de kans dat jouw hond zich gaat vervelen. Verveling heeft niet direct iets te maken met verlatingsangst maar zorgt er wel voor dat het alleen zijn lastiger wordt. Zorg dan ook voor afleiding en vermaak bij afwezigheid. Vul een KONG met lekkere snacks of geef een (veilige!) kauwsnack waar jouw hond zich mee kan bezig houden.

 

Zet een radio of tv aan voor je vertrekt! Alleen zijn is spannend, ook wat betreft geluiden welke ineens opvallen voor jouw hond. Geluiden die normaal geen aandacht krijgen zijn ineens best spannend in een stil huis. Merk je dat jouw hond gevoelig is voor geluiden? Zet dan eens een radio of televisie aan voor je vertrekt, zo vallen de geluiden in de omgeving minder op voor jouw hond. Let wel op dat je kiest voor een neutraal programma, een kinder tekenfilm kan nog wel eens harde en hoge geluiden geven wat dus averechts kan werken. Zet het geluid ook niet belachelijk hard maar zorgt voor 'achtergrond geluid'.

 

Zorg dat je op tijd terug bent! Wanneer de hond eenmaal een keer in paniek is geraakt wordt het een stuk lastiger om hem aan te leren alleen te zijn. Zorg dan ook altijd dat je terug bent vóór jouw kleine vriend in paniek raakt. Het kan helpen een camera te plaatsen om jouw hond in de gaten te kunnen blijven houden, je kunt er dan voor zorgen terug te zijn vóór er daadwerkelijk paniek ontstaat. Dit maakt het ook makkelijker om in te kunnen schatten hoe snel het proces gaat verlopen. Je weet immers niet hoe jouw hond reageert als je niet aanwezig bent. Je kunt natuurlijk ook jouw telefoon, laptop of tablet laten filmen als je weggaat en dit later terugkijken om te zien hoe het gedrag is bij afwezigheid.

 

Laat jouw hond plassen voor je gaat! Voor je gaat is het slim jouw hond eerst uit te laten, een volle blaas is natuurlijk verre van bevordelijk voor de training. Zorg dat jouw hond plast en eventueel poept voor je de deur uit gaat. Hiernaast is het slim het juiste moment te kiezen om te gaan. Laat jij jouw pup alleen terwijl hij net 2 uur heeft geslapen? Grote kans dat hij nu niet meer gaat slapen. Kies een moment dat jouw hond al wat moe is en sneller in slaap zal vallen. Eventueel kun je dus een fijne grote wandeling maken voor je gaat om wat rust te krijgen in huis.

 

Blijf zelf ten alle tijden rustig! Vind je het zelf spannend om weg te gaan en jouw kleine vriend alleen te laten? Grote kans dat de hond dit voelt en jouw spanning hierin overneemt. Het is dan ook belangrijk dat je het alleen laten laat verlopen alsof het de normaalste zaak van de wereld is. Ga niet gestrest weg en blijft rustig. Dit geldt overigens voor het verlaten van de woning én ook voor het terugkomen. Op deze manier gaat de hond jouw afwezigheid sneller zien als ‘normaal’.

Het opbouwen van het alleen zijn bij de hond

Zoals je hierboven al hebt kunnen lezen is het belangrijk het alleen zijn goed op te bouwen. Je kunt er natuurlijk voor kiezen de pup of hond ondanks angst alleen te laten. Dit zal echter averechts werken, de hond krijgt hierdoor geen vertrouwen en hierdoor loop je meer kans op een hond met verlatingsangst. Het enige doel wat je wilt bereiken met het opbouwen is het krijgen van vertrouwen. De hond moet het vertrouwen krijgen dat jij, zijn baasje, altijd terug komt. Dit kun je het beste doen door een goede, rustige opbouw. Hieronder geven we je een voorbeeld hoe je stap voor stap te werkt kunt gaan. Denk hierbij altijd aan jouw hond als individu, gaat het te snel doe dan een stapje terug niet iedere hond is hetzelfde.

 

Stap 1 – Hierboven haalde we het al een keer aan, de hond moet zich veilig voelen in huis. Start niet met trainen vóór de hond zich comfortabel en veilig voelt in huis. Je kunt hiervoor eventueel de hondenbench gebruiken omdat deze vaak als veilig plekje wordt gezien door de hond. Wil je gebruik maken van een bench maar heb je hier nog niet op getraind? Lees dan eerst onze blog: Benchtraining!

 

Stap 2 – Zodra de hond veilig, comfortabel en rustig is in huis kun je rustig starten met het alleen laten van de hond. In eerste instantie blijf je echter gewoon in huis. Ga eens de was doen op de bovenverdieping, poets een keer door de badkamer of haal de post uit terwijl jouw hond op zijn ‘plekje’ blijft. Bouw dit rustig op, begin met 1 minuutje gevolgd door 2 minuten en zo ga je door. Het is belangrijk dat je terug bent vóór jouw hond onrustig wordt, dus in sommige gevallen gaat het opbouwen sneller dan in andere gevallen.

 

Stap 3 – Kun je rustig naar boven gaan of in ieder geval de ruimte verlaten zonder dat jouw hond in paniek raakt? Dan kun je rustig stappen gaan zetten buiten de deur. Blijf nog wel rondom het huis, op deze manier kun je er voor zorgen dat je terug bent vóór de hond in paniek raakt of onrustig wordt. Ga eens de tuin in, schoffel eens door je bloemenperk of zet de vuilcontainer aan de straat. De hond hoort nu dat je nog in de buurt bent maar begint te wennen aan het alleen zijn in de ruimte. Gaat dit goed? Dan kun je het natuurlijk langzaam uitbouwen en steeds wat langer naar buiten gaan.

 

Stap 4 – Wanneer je rustig een tijdje buiten kunt blijven zonder dat jouw hond onrustig wordt kun je daadwerkelijk jouw huis gaan verlaten. Ook hier, ga stap voor stap te werk bouw het echt op met minuten om het zo makkelijk mogelijk te laten verlopen. Ga de eerste keer niet te ver van huis, zodat je ook weer snel terug bent. Wissel ook af met jouw manieren van het huis verlaten, pak de ene keer de fiets, ga de volgende keer met de auto weg of wandel eens een stukje door de straat.

 

Stap 5 – Je zal snel merken hoe jouw hond het vindt dat je weg gaat, sommige honden vinden het spannend vanaf de eerste minuut. Andere honden vinden het pas spannend als je langer weg blijft. In alle gevallen is het de hond die het tempo bepaald, alleen op deze manier kun je het op een fijne wijze laten verlopen voor jullie beide. Bouw op met minuten, ga hierna over na een kwartier, een half uurtje, een uur en ga zo door zolang jouw hond rustig én zonder angst alleen kan zijn.

 

Puppy, Hond, Dromerig, Rustig

Wat moet je vooral niet doen bij het oefenen om alleen te zijn?

Er zijn ook een aantal dingen welke je vooral niet moet doen tijdens het trainen om alleen te zijn. In vele gevallen is het goed bedoeld maar geeft het een averechts effect. Nogmaals ook hier geldt, iedere hond is anders. Wat voor de ene hond helpt kan voor de andere hond een trigger zijn om het verkeerd te laten verlopen. Een aantal punten waarmee je rekening moet houden en welke je kunnen helpen;

 

  • Maak je gebruik van een camera? Praat dan niet door de camera naar de hond, dit kan er voor zorgen dat de hond je gaat zoeken in huis omdat hij denkt dat je toch ergens bent. Dit kan vanzelfsprekend angst en frustratie veroorzaken, je bent immers niet in huis.

 

  • Wordt nooit boos op de hond! Elke hond moet leren alleen te zijn, gaat het verkeerd? Grote kans dat je zelf te snel hebt willen gaan. Wordt niet boos op jouw hond wanneer het verkeerd gaat, dit zal resulteren in nog meer angst. Ook niet wanneer jouw hond iets sloopt of binnen plast of poept. Onthoud; dit gedrag wordt veroorzaakt door de training. Hiernaast zal de hond achteraf toch niet begrijpen dat je boos bent over die bloemenvaas die hij een uur geleden naar beneden heeft geduwd.

 

  • Laat jouw hond niet langer alleen dan hij kan! Het is waarschijnlijk de meest gemaakte fout; te snel willen gaan met de training. Houdt écht het tempo aan van de hond, alleen op deze manier is het voor iedere partij een stuk fijner. Hiernaast is de kans erg groot dat je opnieuw moet beginnen met de training, puur omdat je te snel wilt gaan.

 

  • Lok geen vervelend gedrag uit! Een hond alleen laten vraagt wat voorbereiding maar ook voor je eigen gemak. Zorg dat het aanrecht leeg is zodat hij hier niet op hoeft te springen, ruim rommel op zodat hij er geen bende van maakt en voorkom dat jouw nieuwe schoenen worden aangevreten door ze weg te zetten.

 

Hoe lang kan een hond alleen zijn?

Tot slot, maar zeker niet minder belangrijk. Dit artikel hebben we niet geschreven zodat jouw hond vanaf morgen 10 uur op een dag alleen kan zijn. Honden zijn groepsdieren, roedeldieren welke het gewoon nodig hebben om contact te hebben en verzorgd en vermaakt te worden. Hiernaast moet iedere hond natuurlijk ook zijn behoefte doen en hebben ze nood aan beweging. Neem geen hond wanneer je dagelijks grotendeels buiten de deur doorbrengt. Een volwassen hond kan (na een goede training natuurlijk) ongeveer 4 tot 6 uur per dag alleen blijven, maar dan niet élke dag van de week. Voor een pup is dit nog korter, een pup kan zijn behoeftes vaak nog niet zo lang ophouden. Kortom; Een hond alleen laten kan, maar het moet geen dagelijkse prik zijn voor het grootste deel van de dag.

 

Dog, Puppy, Cute, Beg, Puppy, Puppy

Meer lezen over honden?

Vind je het leuk om informatie te lezen over honden, het opvoeden van een pup of hondenrassen? Bekijk dan zeker eens onze blog pagina waar je leuke items vind over honden. Van pup tot volwassen hond en alles wat daar tussen zit. Bekijk onze blog pagina of bezoek een van onderstaande blogs direct;

 

Blog: Hoe verzorg je een hond?

Blog: Wat komt er allemaal kijken bij een puppy?
Blog: Hoe kies je de juiste hondenbench?
Blog: Een halsband of een hondentuig?  
Blog: Hoe kun je een hond in de bench vermaken?
Blog: De populairste hondenrassen op een rij
Blog: Hoe maak je een puppy zindelijk?

Reactie plaatsen

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd..

In De Aanbieding

Moderne krabton greta grijs 70cm €99,99 €94,99
Luxe krabpaal Raisa 2 bruin €449,00 €369,00
Houten Desgin krabpaal boomstam hina 100cm €259,00 €219,00
Sisal krabton George Beige €79,99 €74,99
Houten Design krabpaal boomstam Yuna 163cm €499,00 €419,00
katten krabkegel Zeegras €44,49
Grote krabpaal Granda Sisal grijs 123cm €209,00 €189,00
Dubbel Konijnenhok Bambam met 2 Afsluitbare Verdiepingen €249,00 €199,00
Grote konijnenhok Saar met Ren XL €269,00 €209,00
Konijnenhok Cavia Atto met ren €154,90 €129,90
Konijnenhok Floret Urban met Ren & Kruidentuin €309,00 €239,00
Kippenren Metaal Doerak 4meter €449,00 €359,00
Konijnenren Cottage Hout Opvouwbaar €159,90 €139,00
Grote kattenbak Konijnentoilet open L €21,99
Kippenren Metaal Doerak 2meter €369,00 €279,00
Konijnen Nachthok Schuilhok Cosy met Scharnierdak €74,99 €71,99
Kippenhok Billy €249,00 €204,00
Kippenhok Billy Cottage €249,00 €204,00
Kippenren Metaal Doerak 4meter €449,00 €359,00
Kippenren Metaal Doerak 6meter €549,00 €429,00
kippenhok Capri Country met Kippenren €359,00 €299,00
Kippenren Metaal Doerak 2meter €369,00 €279,00
Kippen Legnest €24,99 €23,99
Drinkemmer Kippen drinkbak 7 liter €27,49
kippen Legnest metaal met 2 Afzonderlijke Nesten €106,00 €104,99
kippenvoerbak Edna op Poten 16kg €51,99 €48,99
Winkelwagen 0

Uw winkelwagen is momenteel leeg.

Begin met winkelen