Meteen naar de content

Lichaamstaal van een konijn

Konijnen zijn geliefde huisdieren, toch zijn het ook huisdieren welke vaak verkeerd begrepen worden. Los van het feit dat een konijn natuurlijk niet kan praten en dus niet kan vertellen wat hij voelt of denkt herkennen veel mensen ook de lichaamstaal van een konijn niet. Konijnen geven namelijk weldegelijk signalen af in het gedrag waar wij veel van kunnen leren. Zo kun je ziekte bij je konijn sneller opmerken, ongemak eerder signaleren én kun je herkennen welke situatie voor jouw konijn bijvoorbeeld een beetje (té) spannend is. Wil jij jouw konijn beter leren kennen? Verdiep je dan zeker eens in de lichaamstaal van jouw konijn! Lees je mee?

Het gedrag van konijnen

Veel mensen dat konijnen vrij eenvoudige dieren zijn. Maar wanneer je het gedrag van een konijn gaat observeren merk je dat deze dieren toch complexer zijn dan je wellicht denkt. Konijnen hebben een specifieke taal welke geen ander dier spreekt en dit maakt ze bijzonder maar ook lastiger te leren kennen. Toch is het leren van de konijnentaal niet alleen makkelijker voor je, het maakt het houden van konijnen óók veel leuker. Door het gedrag van een konijn te observeren kom je erachter wanneer jouw konijn blij, bang of juist ziek is. De lichaamstaal van een konijn vertelt namelijk alles over het humeur maar ook over de gezondheid van een konijn. Hieronder bespreken we de meest opvallende gedragingen van een konijn, op alfabetische volgorde. Dit gedrag is goed en vrij eenvoudig te herkennen aan de lichaamstaal. Dit kunnen dus zowel positieve als negatieve signalen zijn welke jouw konijn afgeeft. 

Konijn, Dieren, Grijs Hazen, Konijnen, Pasen, Natuur

Alert
Het konijn heeft de oren gespitst, konijnen met opstaande oren hebben ze op dit moment ook strak naar boven staan. De voorpoten worden gestrekt waardoor het lichaam aan de voorzijde wat naar boven komt. De ogen van het konijn tonen absoluut alertheid, het hoofd beweegt hierin helemaal niet of in kleine schokjes. De houding veranderd niet, het konijn blijft vrijwel stil staan. Jouw konijn hoort, ruikt of voelt iets wat hij of zij niet kent of vertrouwd.

Bijten
Een bang konijn kan ook van reageren door te bijten. Konijnen welke bijten of nippen willen vaak waarschuwen. Je doet iets wat het konijn niet op prijs stelt en hij wil je hiermee laten zien dat je moet stoppen. Dit kan natuurlijk ook naar een ander dier of konijn gedaan worden, het konijn is het niet eens met de situatie en bijt letterlijk van zich af. Nippen kan in sommige gevallen juist liefkozend zijn, het verschil hierin zeker wel zelf voelen.

Konijn, Veld Haas, Hoofdlamp, Natuur, Lange Oren, Dier

Bang
Een bang konijn kan op verschillende manier reageren. Een hiervan is vluchten, het konijn zal zo snel mogelijk een plek zoeken waar hij of zij zich veilig voelt door hard weg te rennen. Een bang konijn kan ook verstijven, in dit geval zal het konijn zo stil mogelijk blijven staan en vaak drukken ze hierbij het lichaam naar de grond. De oren van het konijn kunnen hierbij naar achter wijzen of plat in de nek liggen. Meestal zijn de ogen verstard en blijft het konijn strak naar één punt kijken.

Binky
Een Binky is een uitbarst van vreugde. Een binky wordt vaak rennend gedaan maar kan ook vanuit stilstand worden uitgevoerd. Het is een vreugde sprong waarbij het konijn alle vier de pootjes tegelijk de lucht in gooit, het hoofd kunnen ze hierbij licht ‘schudden’ en de pootjes kunnen trappelende bewegingen maken. Maakt jouw konijn een Binky? Grote kans dat hij op dat moment optimaal vrolijk en uitermate gelukkig is.

Konijn, Konijnen, Dieren In Het Wild, Close-Up, Harige

Bunny flop
Een BunnFlop is een teken van een goed gevoel. Het konijn laat zichzelf op de zijkant vallen en draait hierbij op de rug, sommige konijnen rollen zelfs door naar de andere zijde. Een Bunnflop is vaak het begin van een heerlijk dutje waarbij jouw konijn optimaal geluk voelt en met lange achterpoten onderuit op de grond gaat liggen. Het konijn voelt zich veilig én is klaar voor een lekker rustmomentje.

Chinning
Konijnen markeren het territorium door middel van geur. Deze geurklier zit bij konijnen onder de kin, dit is dan ook de reden dat konijnen de kin vaak ergens tegenaan ‘wrijven’ Ze willen hiermee zeggen dat dit voorwerp van hen is, het is mijn territorium. Sommige konijnen doen dit ook bij mensen.

Konijnen, Wildpark Poing, Konijn, Schattig, Bond

Comfortabele slaaphouding
Een konijn kan op verschillende manieren slapen. De meest gebruikte manier is de ‘loaf’ manier, dit wordt zo genoemd omdat het konijn er een beetje uit ziet als een broodje (loaf). Het konijn zit als een bolletje waarbij de pootjes onder het lichaam vallen en vaak niet eens zichtbaar zijn. Deze houding is voor konijnen erg aangenaam en wordt dan ook vaak gezien tijdens dutjes. 

Konijn, Lippen, Likken, Aan Het Eten, Natuur, Groente 

Likken
Konijnen houden van een goede hygiëne, dit is de reden dat ze elkaar ook wassen door te likken. Konijnen welke likken doen dit dan ook vaak uit hygiënisch oogpunt. Echter kan het likken ook een teken zijn van affectie, ze doen dit dan ook bij andere konijnen én in sommige gevallen bij het baasje. Hiermee wil het konijn eigenlijk zeggen dat hij je graag ziet en je wil verzorgen. 

Nestelen
Loopt jouw konijn met stukken hooi, stro en misschien zelfs met haren in de bek rond in het konijnenhok? Grote kans dat het konijn een vrouwtje is en een nestje wil gaan bouwen. In veel gevallen kan dit ook schijnzwangerschap zijn, het konijn bereidt zich voor op een ‘nestje’

Konijnen, Ram Konijn, Bond, Oren Hangen, Huisdieren

Nieuwgierig
Een nieuwsgierig konijn is het beste te herkennen aan de oren. Het konijn duwt de oren namelijk naar voren bij nieuwsgierigheid. Dit is zowel bij hanghoren als konijnen met opstaande oren goed te zien. Vaak blijven de achterpoten staan en rekken ze met de voorpoten aan ruimte. Of ze gaan juist op de achterpoten staan zoals hierboven op de afbeelding. zo ontdekken ze vaak iets ‘nieuws’ in de omgeving.

Oor schudden
Het schudden met de oren kan 2 dingen betekenen. Of het is positief en het oor schudden wordt gedaan uit blijdschap, dit gebeurt bijvoorbeeld tijdens het maken van een Binky. Maar schut jouw konijn regelmatig met de oren zonder aanleiding? Dan is de kans groot dat het konijn last heeft van de oren (zoals een oorontsteking) of er iets in de oren zit wat er niet thuis hoort zoals bijvoorbeeld een grasspriet wat kriebelt.

Konijnen, Kind, Konijn, Knuffel, De Lente

Rijden
Op elkaar ‘rijden’ komt nog wel eens voor bij konijnen. Zeker bij nieuwe koppels of konijnen welke nog in het koppelproces zitten is dit vrij normaal. Konijnen rijden op elkaar om te de groepsindeling en de rangorde te bepalen, wanneer dit gebeurt is stopt het rijden meestal vanzelf. (We gaan er dan natuurlijk wel even vanuit dat de ram is gecastreerd en er geen nestje ontstaat, want ook hiervoor rijden konijnen op elkaar natuurlijk) In het proces van de rangorde wordt overigens niet alleen gereden door de rammen, ook voedsters doen dit en dit is dan ook niet vreemd.

Rondjes draaien om je benen
Konijnen welke heel veel aandacht krijgen van het baasje maar ook konijnen welke alleen gehouden worden kunnen ‘heel verliefd’ worden op het baasje. Dit laten ze merken door je te achtervolgen in huis of in de tuin maar ook het draaien van rondjes om de benen is een hiervan een teken. Het konijn vraagt hiermee om jouw aandacht.

Konijn, Haas, Oren, Gras, Weiland, Dieren In Het Wild

Stampen
Stampen is een teken van gevaar, tenminste voor het konijn. Een konijn kan gaan stampen wanneer hij iets ziet, voelt of ruikt wat onbekend is. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een overvliegende luchtballon of een passerende buurtkat. Konijnen stampen namelijk om elkaar te waarschuwen voor gevaar. Stampt jouw konijn op de grond? Grote kans dat je andere konijnen hierop reageren, ze willen elkaar hiermee dus beschermen. Blijft jouw konijn langdurig stampen controleer dan het hok of er wat mis is, of een indringer het konijnenhok bijvoorbeeld heeft gevonden.

Tanden knarsen
Konijnen kunnen met de tanden knarsen. Er zit echter wel een groot verschil in de manier waarop ze dit doen. Een konijn welke zacht tandenknarst kan dit doen uit puur geluk, het konijn voelt zich optimaal en gaat licht knarsen (te vergelijken met het spinnen bij een kat bijvoorbeeld) Wanneer jouw konijn hard knarst is dit vrijwel altijd een teken van pijn en ongemak. In dit geval is het natuurlijk aan te raden direct te achterhalen wat er mis is met het konijn.

Konijn, Eten, Brown, Bruin Konijn, Bruine Eten

Wassen
Een konijn wast zichzelf én zijn maatje in het hok zelf. Je hoeft een konijn dan ook zeker niet te wassen of in bad te doen, dit kunnen ze prima zelf regelen. Konijnen welke zichzelf wassen voelen zich op het gemak in de omgeving. Wast jouw konijn zijn maatje / soortgenoot waarmee hij of zij samenwoont? Dan is dit een teken dat ze elkaar erg graag mogen. Een leuk weetje: Meestal is het konijn welke gewassen wordt de dominante van het stel en het konijn welke wast de onderdanige. Bij veel stellen wordt dit overigens ook afgewisseld.

Wiebelkont
Een wiebelkont of kwispelkont, ja je leest het goed! Konijnen kunnen ook (een soort van) kwispelen. In de meeste gevallen doen konijnen dit wanneer ze iets krijgen te eten wat ze écht lekker vinden. Ze worden gewoon enorm enthousiast en het kleine staartje dat ze hebben zetten ze in om te laten zien hoe blij ze zijn. Een konijn kan dus ook een soort van kwispelen!

Konijn, Dwerg Konijntje, Konijnen, Paashaas, Pasen

Zelfverzekerd
Een konijn welke zelfverzekerd is zal weinig speciale lichaamstaal laten zien. Het konijn is zichtbaar op zijn gemak en voelt zich prima en veilig in zijn omgeving. Vaak gaat het konijn zitten op de achterpoten met het hoofd recht naar voren en de oren op relax stand. Jouw konijn zit lekker in zijn vel!

Zoomies
Zoomies zijn een soort van dolle 5 minuten zoals we dit ook kunnen bij puppy’s. Het konijn is zo blij dat hij vrolijk én snel rondrent in de tuin of in huis. Alle energie komt eruit en de mooiste sprongen en sprintjes worden gemaakt. Vaak zie je dit veel bij jonge konijnen, oudere konijnen doen het ook maar wel met mindere mate. Het wil dus niet zeggen dat jouw konijn ongelukkig is wanneer hij geen zoomies maakt (misschien is hij juist een beetje volwassen geworden)

Wat heeft een konijn nodig?

Wil je na het lezen van deze blog ook nog even lekker shoppen voor jouw konijn? In onze konijnenwinkel vind je alles wat je maar nodig kunt hebben voor jouw konijn. Hieronder vind je een handige checklist voor konijnen. Wat heb je nodig voor een konijn?

  • -        Konijnenhok mét soortgenoot!
  • -        Konijnen ren voor voldoende ruimte
  • -        Konijnenhok bodembedekking voor goede hygiëne
  • -        Konijnenvoerbakje voor het konijnenvoer
  • -        Konijnen drinkbakje of drinkflesje
  • -        Konijnentoilet voor zindelijkheid
  • -        Konijnentoilet bodembedekking
  • -        Konijnenhooi ruif voor lekker vers hooi
  • -        Konijnenmandje voor binnen konijnen
  • -        Konijnen schuilhuisje voor spannende momenten
  • -        Konijnenvoeding, hooi  en Konijnsnacks
  • -        Konijnenspeelgoed voor voldoende uitdaging
  • -        Konijnen transport box voor onderweg
  • -        Konijnen verzorgingsproducten

Meer lezen over konijnen?

We hopen dat je een idee hebt gekregen van de lichaamstaal van een konijn. Heb je vragen of ben je op zoek naar tips of adviezen? Neem dan gerust eens contact met ons op, wij hebben enthousiaste medewerkers welke je graag helpen bij al jouw vragen over konijnen.

 

Reactie plaatsen

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd..

In De Aanbieding

Konijnenren Cottage Hout Opvouwbaar €159,90 €139,00
Konijnenren Quadri Tapue €57,99 €54,99
Konijnenren Zippo zwart €41,99
Konijnenren Hexagon Taupe €54,99 €52,99
Konijnenren Anna Cottage €169,99
Konijnenren Knofje €20,49
Konijnenren Kyon €42,99
Puppyren Flavio opvouwbaar Smal €79,99
Konijnenren Hexagon €44,99
Schaduwnet Hexagon €35,99
knaagdieren ren met elektrocoating zwart €59,99
100% Natuurlijk Stro bodembedekker 5kg €15,49
Hennepstrooisel Bodembedekker 3kg €15,99
Houtkorrels Kattenbakvulling 15kg €21,99
Chinchilla Badzand €16,99
Houtvezel Naturel Bodembedekker 4kg €14,49
Konijnen Drinkfles kunststof 500ml €16,99
Winkelwagen 0

Uw winkelwagen is momenteel leeg.

Begin met winkelen