Meteen naar de content

Konijnen en warme zomerdagen

Het is een schrik voor vele konijnenliefhebbers, de extreme warme dagen van het jaar. Deze zomer periode maken het voor onze konijnen erg lastig, de warmte wordt hen snel te veel. Natuurlijk wil je jouw lieve huisdier helpen op deze dagen, maar hoe? In dit artikel bekijken we wat je kunt doen om het jouw konijnen zo aangenaam mogelijk te maken in de zomer en misschien nog wel belangrijker we kijken wat je vooral niet moet doen met je konijn wanneer de temperaturen oplopen. Lees je mee?

Konijnen en warme zomerdagen

Waar onze konijnen erg goed kunnen tegen extreme kou, hebben ze veel moeite met het verwerken van hitte. Dit komt natuurlijk ten eerste door het feit dat konijnen een flinke vacht met zich meedragen welke de warmte vasthoudt. Hiernaast kan een konijn zoals vele huisdieren niet zweten, ze moeten de warmte verliezen door middel van de voetzolen maar voornamelijk via de oren. Je zult begrijpen dat dit een behoorlijke opgave is wanneer het buiten boven de 30 graden wordt. Veel konijnen krijgen al problemen bij temperaturen vanaf de 25 graden. Maar wat kunnen we doen om onze konijnen hierbij te helpen?

Nummer 1 "actie" is RUST! 

Het allerbelangrijkste op een warme zomerdagen is rust voor de konijnen. Wanneer we kijken naar de natuur zien we dat konijnen op zomerdagen eigenlijk niet eens boven de grond komen, pas wanneer de zon onder gaat komen de konijnen naar boven. De rest van de dag wordt er geslapen en zorgen de konijnen ervoor dat er zo min mogelijk inspanning is, wat warmte veroorzaakt. Ook voor onze huiskonijnen is dit belangrijk, voer de konijnen voer op de ochtend / laat op de avond en laat ze na zonsondergang eventueel even loslopen. Zodra het warm begint te worden is het slim jouw konijnen met rust te laten, op deze manier voorkom je te veel inspanning en dus warmte.

Plaats het konijnenhok op de juiste plek

Een van de meest makkelijke acties op warme zomerdagen welke jouw konijnen enorm zal helpen is het (eventueel ver-) plaatsen van het konijnenhok in de schaduw. Het is inmiddels bekend dat honden niet in de auto gehouden moeten worden op warme dagen, maar wist je dat de temperatuur in een konijnenhok misschien nog wel hoger oploopt? Een konijnenhok welke in de zon wordt een soort van broeikas op warme dagen, de temperatuur loopt extreem op in het konijnenhok. We hoeven natuurlijk niet te vertellen dat dit enorm slecht is voor de gezondheid van jouw konijnen. Plaats het konijnenhok dan ook altijd op een plek met voldoende schaduw voor de konijnen. Is er geen schaduw in de tuin? Plaats dan een parasol boven het hok en verplaats deze gedurende de dag zodra de zon draait. Heb je totaal geen mogelijkheden om het konijnenhok in de schaduw te plaatsen? Dan is binnen in huis in een koele ruimte de beste keuze!

Dek het konijnenhok niet af 

Een veel gemaakte fout is het afdekken van het konijnenhok met doeken, dit biedt misschien even wat verkoeling maar zodra het doek opwarmt zal de warmte juist worden vastgehouden in het hok. Het is belangrijk, zeker op warme dagen, dat er voldoende ventilatie is in het konijnenhok en de warmte hierbij ook weg kan. Doeken op en om het konijnenhok wikkelen zorgt ervoor dat er weinig lucht, zuurstof én koele briesjes in het konijnenhok komen.

Bevochtig het konijnenhok maar let wel op!

Je kunt het konijnenhok en de direct omgeving om het konijnenhok nat sproeien op warme dagen. Let wel op dat het konijnenhok niet aan de binnenzijde nat wordt, dit zorgt juist voor broeiing in het konijnenhok en hiernaast zijn natte konijnen een direct gevaar (hierover later meer) Besproei de tegels om het hok, maak het gras nat waar het konijnenhok staat en benevel eventueel de parasol welke boven het konijnenhok staat.

Biedt voldoende drinkwater en de juiste voeding 

Op warme dagen is het ten eerste belangrijk dat je zorgt voor voldoende, fris en schoon drinkwater. De konijnen zullen op deze dagen meer drinken en moeten dan ook altijd beschikking hebben over voldoende drinkwater. Het kan handig zijn om waterbakjes te plaatsen in plaats van flessen omdat deze vaak wat beter in de schaduw geplaatst kunnen worden. Hiernaast is het slim de voeding enigszins aan te passen op het warme weer. Door de warmte zal het konijn minder actief zijn en dus minder voeding nodig hebben. Geef niet te veel brokjes op warme dagen want anders wordt er niet van het hooi gegeten. Geef geen bevroren voeding of extra kouden groente, dit verstoort de balans in het lichaam van het konijn. Eventueel kun je op deze dagen wel wat extra gras, takken en bladeren geven welke je vochtig maakt. Op deze manier krijg het konijn toch het nodige vocht binnen op een veilige manier.

 

Biedt uitloopruimte aan de konijnen

Op hete zomerdagen zullen de konijnen van nature op zoek gaan naar de meest koele plek in de omgeving. Wanneer jouw konijn of konijnen enkel in het hok kunnen verblijven hebben ze dus weinig keuze. Biedt meer mogelijkheden én ruimte in de schaduw door een uitloop ren te plaatsen zodat de konijnen zelf kunnen bepalen welke plek het meest koel is gedurende de dag. Wil je het helemaal goed verzorgen? Maak het dan mogelijk voor de konijnen om te kunnen graven, onder de grond zijn de temperaturen een stuk lager. Dit is ook de reden dat wilde konijnen onder de grond kruipen op warme dagen. Wil je jouw konijn laten graven naar koelte? Zorg er dan wel voor dat dit veilig kan en biedt een plek om te graven welke voorzien is van een gaasbak of gaasbodem, zodat de konijnen niet kunnen ontsnappen.

Verkoelende artikelen voor konijnen op warme dagen

Gelukkig zijn er tegenwoordig ook verschillende artikelen voor konijnen welke je kunnen helpen op warme dagen. Maak geen gebruik van koelmatten, deze matten zijn perfect voor honden maar niet geschikt voor knagende konijnen. Kies voor veilige koelartikelen zoals een koelsteen (zoals op afbeelding 1 hieronder) welke een natuurlijke koelte afgeeft aan het konijn of maak gebruikt van konijnen ice-pads  welke door middel van invriezen een aantal uren koelte bieden aan het konijn in het konijn

 

Maak je konijn NOOIT nat voor verkoeling

Een snelle manier om af te koelen voor mensen én sommige dieren is zwemmen of in ieder geval water. We gaan massaal naar het plaatselijke meer om af te koelen, voor konijnen zit dit totaal anders. Een nat konijn is een gevaar voor zichzelf op warme zomerdagen. Wanneer je jouw konijn nat maakt ontstaat er een broei effect waardoor één het konijn het nog warmer zal krijgen maar twéé het natte konijn een magneet is voor vervelende insecten. Een nat konijn trekt vliegen aan, de vleesvlieg is een vlieg welke je echt niet in de jouw konijnenhok wilt hebben. Hieronder gaan we hier verder op in, maar onthoudt: maak je konijn nooit helemaal nat! Wel kun je de oren van het konijn licht nat maken met lauw water, dit geeft verkoeling door verdamping. Draai geen doeken om de oren en sluit de oren nooit af, dit is dan weer gevaarlijk omdat je hiermee de bloedvaten afsluit.

Controleer jouw konijn(en) meerdere keren per dag

Ondanks het te adviseren is jouw konijnen op warme dagen met rust te laten is het wel slim regelmatig een controle uit te voeren in het konijnenhok. Dit kun je makkelijk doen wanneer je het water ververst (dit doe je namelijk toch meerdere keren per dag) Bekijk het gedrag van je konijnen en onderneem direct actie zodra je ziet dat jouw konijn het moeilijk heeft. Hieronder een aantal symptomen welke zichtbaar zijn bij oververhitting bij konijnen;

 

  • -        Sufheid | Wanneer jouw konijn helemaal niet alert reageert op jouw aanwezigheid
  • -        Geen Eetlust | Het konijn wil helemaal niets eten, ook niet zijn favoriete snack
  • -        Ademhaling | Het konijn ademt heel snel met de bek geopend
  • -        Houding | Een slappe (liggende) houding met half gesloten ogen
  • -        Onrust | Sommige konijnen worden enorm onrustig bij oververhitting
  • -        Oren | De oren van het konijn voelen extreem heet aan in tegenstelling tot normaal
  • -        Bek | Oververhitting kan zorgen voor kwijlen bij konijnen

 

Zie je een van deze oververhitting signalen bij jouw konijn? Dan is het direct reden voor actie, breng het konijn naar de meest koele plek tot je beschikking (de badkamer tegels bijvoorbeeld) en maak de oren vochtig met lauw water. Gebruik geen ijskoud dit sluit de bloedvaten en dit is gevaarlijk. Laat het konijn drinken eventueel doormiddel van een spuitje via de mond, gebruik ook hier geen koud water maar lauw water. Zorg dat het konijn wel slikt tijdens het drinken. Een oververhit konijn is noodzaak, een konijn kan echt niet wachten! Neem direct contact op met de dierenarts om te bespreken hoe te handelen. In sommige gevallen is het onmogelijk het konijn te vervoeren en moet er een andere oplossing komen. Een konijn wat oververhit is heeft direct hulp nodig, anders zal het fataal aflopen.

Nog één heel belangrijk controlepunt voor konijnen op zomerdagen

Hierboven hebben we je al geadviseerd het konijn meerdere keren per dag te ‘controleren’ op gedrag. Hier komt nog een heel belangrijk punt bij. Tijdens extreme warmte kunnen konijnen problemen krijgen van de darmen, met diarree en verkeerde poep als gevolg. Dit is extreem gevaarlijk voor konijnen! Een konijn met diarree krijgt vieze billen, wanneer de billen van een konijn vies zijn van poep trekt dit direct insecten aan, met name de groene vleesvlieg/poepvlieg is hierbij een waar gevaar. Deze vlieg komt af op vieze konijnenbillen en legt hierbij eitjes op het konijn. Deze eitjes ontpoppen binnen no-time als maden welke, ik weet het dit klinkt heel erg, jouw konijn als het ware ‘opeten’. Dit verschrikkelijke gevolg wil je absoluut niet mee maken en zal bij het ontbreken van directe actie ook fataal af lopen. Controleer de billen van jouw konijn dan ook minimaal één keer per dag op warme dagen (het liefste zodra het is afgekoeld buiten) én zorg ervoor dat het konijnenhok goed schoon blijft. Het is dan ook belangrijk het toilet van de konijnen élke dag schoon te maken een goed absorberende bodembedekking te gebruiken.

 

Succes met de verzorging van jouw konijnen in de zomermaanden!

We hopen dat je na het lezen van dit artikel inzag hebt gekregen hoe je het jouw konijnen zo aangenaam mogelijk kunt maken op warme zomerdagen. Heb je vragen over het houden van konijnen of wat te doen met de verzorging van jouw konijnen? Neem dan gerust contact met ons op, wij helpen je graag op weg! Wil je meer lezen over konijnen bekijk dan ook onze andere konijnenblogs:

 

Blog: Hoe verzorg je een konijn?
Blog: Tips voor het koppelen van konijnen
Blog: Verschillende konijnenrassen
Blog: Een konijn en een cavia samen?
Blog: Een konijn binnen of buiten houden?
Blog: Het nut van dierenspeelgoed
Blog: Kies het juiste konijnenhok!

Reactie plaatsen

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd..

In De Aanbieding

Moderne krabton greta grijs 70cm €99,99 €94,99
Luxe krabpaal Raisa 2 bruin €449,00 €369,00
Houten Desgin krabpaal boomstam hina 100cm €259,00 €219,00
Sisal krabton George Beige €79,99 €74,99
Houten Design krabpaal boomstam Yuna 163cm €499,00 €419,00
katten krabkegel Zeegras €44,49
Grote krabpaal Granda Sisal grijs 123cm €209,00 €189,00
Dubbel Konijnenhok Bambam met 2 Afsluitbare Verdiepingen €249,00 €199,00
Grote konijnenhok Saar met Ren XL €269,00 €209,00
Konijnenhok Cavia Atto met ren €154,90 €129,90
Konijnenhok Floret Urban met Ren & Kruidentuin €309,00 €239,00
Kippenren Metaal Doerak 4meter €449,00 €359,00
Konijnenren Cottage Hout Opvouwbaar €159,90 €139,00
Grote kattenbak Konijnentoilet open L €21,99
Kippenren Metaal Doerak 2meter €369,00 €279,00
Konijnen Nachthok Schuilhok Cosy met Scharnierdak €74,99 €71,99
Kippenhok Billy €249,00 €204,00
Kippenhok Billy Cottage €249,00 €204,00
Kippenren Metaal Doerak 4meter €449,00 €359,00
Kippenren Metaal Doerak 6meter €549,00 €429,00
kippenhok Capri Country met Kippenren €359,00 €299,00
Kippenren Metaal Doerak 2meter €369,00 €279,00
Kippen Legnest €24,99 €23,99
Drinkemmer Kippen drinkbak 7 liter €27,49
kippen Legnest metaal met 2 Afzonderlijke Nesten €106,00 €104,99
kippenvoerbak Edna op Poten 16kg €51,99 €48,99
Winkelwagen 0

Uw winkelwagen is momenteel leeg.

Begin met winkelen