Het is prachtig, een vogelnestje in je tuin! Niet alleen is het fijn voor de vogels een veilig en comfortabel plekje te hebben in jouw tuin om de eitjes uit te broeden en de vogeltjes op te voeden. Ook voor ons is het een waar spektakel; vanaf de eerste takjes voor het bouwen van een nest tot het uitvliegen van de jonge vogeltjes. Het proces is prachtig om te zien, zeker wanneer je alles kunt aanschouwen vanuit een warme plek in huis. Maar waar moet je rekening mee houden en wat zijn de beste tips voor vogelhuisjes in jouw tuin?
Het broedseizoen. Het broedseizoen is geen vaste periode waar elke vogel zich in houdt. Elke vogelsoort heeft zijn eigen broedseizoen welke sterk kan afwijken van andere vogelsoorten. Zo zien we vogelsoorten welke in februari al beginnen te broeden en zijn er vogelsoorten welke in augustus nog aan het broeden zijn. In het algemeen broeden de meeste vogelsoorten tussen maart en juli, dit noemen we in de volksmond het broedseizoen. Deze periode is redelijk zacht, niet te warm en er valt weinig regen. De ideale periode voor het uitbroeden van eitjes en grootbrengen van kleine tuinvogels. Wanneer je een vogelhuis wilt ophangen in jouw tuin of zelfs een vogelhuis op paal wilt plaatsen kun je dit het beste doen in het najaar. De vogels kunnen dan vast wennen aan de nestkast en hiermee vergroot je de kans dat de vogels jouw vogelhuisje uitkiezen om te gaan broeden. Wil jij een vogelsoort lokken welke pas later in het seizoen begint met broeden zoals de Meerkoet, De kwartel of De spotvogel zorg er dan voor dat de nestkast later wordt opgehangen of tijdelijk wordt afgesloten voor bezoekers.
Verschillende soorten nestkasten. Een goede nestkast is gemaakt van hout of kunststof en beschermd de vogels in de verschillende seizoenen. Zo moet het nestkastje weer en wind bestendig zijn, zodat de vogel beschut en beschermd gebruik kan maken van het vogelhuis maar moet de nestkast ook voldoende ventilatie bieden op warme dagen. Nestkasten zien we in vele modellen, kleuren en met verschillende afmetingen. Zo kun je jouw tuin sieren met een vogelhuis op standaard, een hangend vogelhuis of zelfs een nestkast met de uistraling van een villa! Het kiezen van de juiste nestkast of het perfecte vogelhuisje voor jouw tuin kan worden gebaseerd op de soort vogels welke je wenst te lokken. Elke vogelsoort heeft zijn eigen ‘eisen’ aan de vogelhuisvesting wat we terug zien in afmetingen, plek waar het vogelhuisje wordt opgehangen en de afmeting van de invliegopening van jouw vogelhuis. Onderstaande richtlijnen kunnen worden gehanteerd voor vogelhuisjes van de volgende vogelsoorten;
Koolmees De invliegopening van een vogelhuisje voor koolmees moet 3,2 cm zijn.
Pimpelmees De invliegopening van een vogelhuisje voor Pimpelmees moet 2,8 cm zijn.
Ringmus De invliegopening van een vogelhuisje voor Ringmus moet 4 cm zijn.
Spreeuw De invliegopening van een vogelhuisje voor Spreeuw moet 4,5 cm zijn.
Huismus De invliegopening van een vogelhuisje voor Huismus moet 3,5 cm zijn.
Waar moet je een vogelhuisje ophangen? Ook voor de plek van het vogelhuisje in jouw tuin geven we je graag enkele tips. Het is belangrijk dat de vogels naast de nestkast ook de omstandigheden van de nestkast op prijs stellen om bezoekers te lokken. Hiernaast is het natuurlijk ook leuk als jij het vogelhuisje vanuit huis kunt zien en in de vroege ochtend al kunt genieten van de aanvliegende vogeltjes. Met deze tips maak je het zo aantrekkelijk mogelijk voor vogeltjes om jouw nestkast te gebruiken.
- - Hang een nestkast nooit in de volle zon kies voor de invliegopening het liefste voor de oostelijke richting, zo geniet de vogel alleen van een ochtendzonnetje!
- - Plaats een nestkast voor vogels ongeveer 180 cm van de grond, zo hebben roofdieren zoals katten geen kans en kun jij toch in het kastje kijken.
- - Zorg voor een open invliegroute, maak deze vrij van takken en andere obstakels. Wel kun je er voor kiezen een lage struik te plaatsen onder of bij de nestkast.
- - De meeste kleine vogels hebben een territorium welke tot ongeveer 15 meter rondom de nestkast rijkt. Plaats meerdere nestkasten dan ook minstens 30 meter uit elkaar.
- - Laat de vogels zelf zorgen voor nestmateriaal. Veel mensen denken dat vogels het op prijs stellen als de nestkast gevuld is met lekker warm nestmateriaal. Echter kan een vogel op deze manier denken dat de nestkast al bezet is en een ander plekje zoeken. Maar de nestkast schoon en hang deze leeg op voor de vogeltjes.
DIY tip voor vogelliefhebbers! Vind je het leuk om zelf te knutselen voor de tuinvogels? Kies dan voor een blank vogelhuisje. Deze vogelhuisjes zijn gemaakt van hout maar zijn niet bewerkt. Kies jouw favorietere kleur en verf jouw vogelhuisje in alle gewenste kleuren. Gebruik hier wel verf voor op waterbasis, dit is beter voor de gezondheid van de vogels. Het schilderen van vogelhuisjes is ook een leuke bezigheid om met kinderen te doen. Schilder je eigen vogelhuisje en wacht hierna geduldig op de nieuwe bewoners van jouw zelfgemaakte vogelhuis! Wat ook leuk is, een vetbol zelf maken, en deze daarna in een vetbolhouder plaatsen. We hebben een handig vetbolhouder pakket!
De keuze in nestkasten voor vogels is eindeloos van houten nestkasten tot kunststof nestkasten voor kleine vogeltjes en van zelfgemaakte nestkasten tot luxe vogelvilla's! Ook op het gebied van tamme vogels is de keuze aan vogelbenodigdheden eindeloos. Maak jij al gebruik van vogelhuisjes of nestkasten in de tuin? Of heb jij een mooi vogelhuisje gemaakt? Deel jouw ervaringen in de comments en inspireer andere liefhebbers van tuinvogels!