Je hebt een hond of denkt erover na een hond toe te voegen aan jouw huishouden, wat leuk! Honden zijn trouwe, lieve en speelse huisdieren waar je veel plezier aan kunt beleven. Natuurlijk is een goede verzorging van jouw viervoeter dan wel een must. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de vachtverzorging en de juiste voeding voor de hond maar de verzorging van een hond vraagt meer. Op deze pagina bekijken we de punten waar je rekening mee moet houden bij het verzorgen van een pup of volwassen hond.
Welke punten van verzorging komen kijken bij een hond?
- - Wandelingen en beweging
- - Speeltijd en aandacht
- - Comfort en rust
- - Goede voeding
- - Vachtverzorging
- - Verzorgen van ogen en oren
- - Tandverzorging en nagelverzorging
- - Ontwormen, teken- en vlooiencontrole
- - Vaccinaties en controles
- - Castratie of sterilisatie
Wandelingen en gezonde beweging
De hond moet natuurlijk dagelijks worden uitgelaten om zijn behoeftes te kunnen doen. Maar het uitlaten van de hond is niet alleen voor het doen van de behoefte. Het uitlaten van de hond zorgt ook voor de nodige beweging bij de hond en hiernaast laat je jouw hond kennis maken met het sociale leven. Maak minstens 3 wandelingen per dag en gebruik hierbij een goede halsband of hondentuig voor de veiligheid van jullie beide, met een pup is het aan te raden vaker naar buiten te gaan zeker in de periode dat de pup nog niet zindelijk is zal dit nodig zijn.
Speeltijd, aandacht en liefde
Naast wandelingen is het ook belangrijk dat je als baasje voldoende aandacht geeft aan de hond. Dit kan door het maken van wandelingen maar ook dagelijks samen spelen met de hond zorgt voor een goede bandopbouw. Leuk hondenspeelgoed waarmee je samen kunt spelen is hierbij een aanwinst. Naast een dosis speeltijd is liefde en aandacht dan ook onmisbaar bij de verzorging van de hond.
Goede voeding en de juiste snacks
De juiste voeding voor jouw hond is afhankelijk van een aantal dingen. Onder andere het ras, het gewicht maar ook de smaak van jouw hond speelt een grote rol bij het bepalen van de juiste voeding. Zeker bij pups is het soms wat zoeken welke voeding het beste aansluit op de behoefte van de hond. Dit geldt overigens ook voor snacks voor de hond, kies bij voorkeur een gezonde hondensnack zonder toevoegingen zoals suiker. Elke verpakking hondenvoer is voorzien van een advies in dagelijkse hoeveelheid, dit is namelijk afhankelijk van de soort voeding voor jouw hond. Lees het advies op de verpakking van jouw hondenvoer om te weten hoeveel voer je in de voerbak moet doen voor jouw specifieke voeding.
Comfort en rustmomenten
Een eigen plekje in huis waar jouw hond tot rust kan komen is van groot belang. Zeker jonge honden maar ook zeer energieke honden kunnen het lastig vinden hun rust te pakken. Een eigen geborgen plekje in huis is dan ook een aanrader. Vaak wordt gebruik gemaakt van een hondenbench of hondenmand waar jouw hond zich kan terug trekken voor een dutje. Heb je een pup in huis? Overweeg dan gebruik te maken van een puppy pad, waarmee de hondenbench of mand langer droog en fris blijft.
Vachtverzorging
Ook de vachtverzorging is sterk afhankelijk van het hondenras. Langharige honden vragen meer vachtverzorging dan honden met een korte vacht. Ook is het belangrijk de juiste borstels en kammen te gebruiken gebaseerd op de vacht van jouw hond. Op deze manier kan je de vacht van jouw hond op de juiste manier verzorgen. Daarnaast zijn er ook honden welke getrimd moeten worden, bij deze honden is een terugkerend bezoek aan de trimsalon een must.
Verzorging van ogen en oren
De lichamelijke verzorging van de hond bestaat ook uit het verzorgen van ogen en oren. De ogen en oren zijn overigens ook punten waaraan te zien is of een hond gezond is. Een hond hoort altijd schone ogen en oren te hebben, het is dan ook belangrijk hiervoor te zorgen. Controleer regelmatig de oren en ogen van de hond en verzorg deze waar nodig. Infecties aan ogen en oren moeten vanzelfsprekend door een dierenarts worden nagekeken.
Nagelverzorging bij de hond
De nageltjes van de hond mogen niet te lang worden en ook kleine haakjes kunnen vervelend zijn voor de hond. Gebruik een honden nagelschaartje voor het bijhouden van de nageltjes van jouw hond. Het knippen van de nagels is iets waar een hond aan moet wennen, niet elke hond laat het knippen van de nagels zomaar toe. Ga rustig te werk, neem de tijd en zorg ervoor dat je niet te ver knipt, knip zeker nooit in het ‘leven’ van de nagel. Tip; gebruik een lamp waardoor je het ‘leven’ in de nagel beter kunt zien.
Ontwormen, vlooien en tekencontrole
Een pup moet vanaf een leeftijd van 2 weken een aantal keren preventief worden ontwormt, vaak gebeurt dit dus al wanneer de hond nog in het nest verblijft. Vanaf een leeftijd van 6 maanden is het aan te raden jouw hond regelmatig te ontwormen, de richtlijn hiervoor is om de 3 maanden. Honden welke veel buiten leven kunnen vaker worden ontwormt. Voor vlooien en teken wordt geadviseerd vaak te controleren, vlooien en teken zijn erg vervelend voor de hond maar ook wanneer de hond in huis verblijft wil je dit natuurlijk voorkomen. Controleer de vacht van jouw hond regelmatig en behandel deze wanneer nodig is tegen vlooien en teken.
Vaccinaties, controles en dierenartsbezoeken
Zoals bij alle huisdieren is het ook bij honden aan te raden met regelmaat een controle uit te laten voeren door een dierenarts. De dierenarts bekijkt dan de oren, ogen, vacht, anaalklier, poten, het gebit en algemene gezondheid van de hond. Hiernaast is het te adviseren de hond te vaccineren, welke vaccins jouw hond nodig heeft kun je bespreken bij het bezoek aan de dierenarts.
Castratie of sterilisatie van de hond
Wanneer je een hond hebt kom je voor de vraag te staan; Castreren/Steriliseren of niet? Heb je een teefje en wil je geen nestje? Dan is het aan te raden jouw hond te laten steriliseren maar ook voor het gemak van de hond is een sterilisatie soms het beste. Denk hierbij aan loopsheid of terugkerende schijnzwangerschap. Ook voor de dominante reu kan castreren een voordeel bieden, de meeste honden worden een stuk rustiger na castratie. Laat je goed informeren over het castreren of steriliseren van jouw hond door een kundige dierenarts. Zo kun je de voor- en nadelen tegen elkaar afstrepen en bekijken wat het beste is voor jouw hond.
Kies de juiste producten voor de verzorging van jouw hond.
Een goede voorbereiding is het halve werk, dit geldt ook voor de verzorging van jouw hond. Kies je voor de juiste producten en gereedschappen voor de verzorging dan zal dit ten goede komen van het humeur van jouw hond maar het maakt het verzorgen ook een stuk makkelijker. Ben je benieuwd naar de verschillende verzorgingsproducten welke een must zijn voor de verzorging van jouw hond bekijk dan eens onze hondenwinkel. Hier vind je de verschillende items welke je nodig hebt voor de verzorging van jouw hond.
Wat kost de verzorging van een hond aan tijd en geld?
Wanneer je een hond wilt als huisdier is het slim je vooraf te verdiepen in de tijd en kosten welke een hond met zich meebrengt. Dit begint natuurlijk bij de aanschaf van een hond maar ook de hondenspullen welke je nodig hebt voor de uitzet en verzorging van jouw hond dien je mee te rekenen in het totaalplaatje. Gezien tijd dien je rekening te houden met ongeveer 2-3 uur per dag, hieronder valt o.a. het uitlaten van de hond maar ook de vachtverzorging en het vermaak van de hond speelt hierin een rol. Een pup vraagt overigens meer tijd, zeker op het begin wanneer de pup nog alles moet leren. Gezien kosten kun je het zo gek maken als je wilt maar natuurlijk dien je wel enkele spullen aan te schaffen bij de komst van een hond. Bij de aanschaf van een hond dien je rekening te houden met kosten aan o.a.;
Huisvesting voor honden | Een hondenmand, honden bench of hondenkussen
Eetgelegenheid | Een voerbakje, drinkbakje of voerton voor de hond
Wandel benodigdheden | Een halsband, tuigje en hondenriem
Hondenvoeding | Goede voeding en lekkere gezonde hondensnacks
Hondenverzorging | Borstels, kammen en hondenshampoo voor de vachtverzorging
Speelgoed en vermaak | Plezier voor de hond in de vorm van hondenspeelgoed
Dierenartsbezoeken | Kosten voor vaccinaties, controles en eventuele operaties
Opvang en uitlaatservice | Vakantie opvang en/of uitlaatservice voor de hond
Belasting en verzekering | Vergeet ook de kosten van belasting en evt. verzekeringen niet
Tot slot, maak een goed overwogen beslissing bij de aanschaf van een hond.
Na het lezen van deze blog heb je hopelijk een indruk gekregen van de kosten welke een hond met zich meebrengt. Natuurlijk verschilt het per hond maar ook per gezin wat de kosten in tijd en geld zijn voor het verzorgen van een hond. Informeer dan ook eens bij andere hondenbaasjes om een goed beeld te krijgen van de verzorging van een hond. Ben je in staat een hond de verzorging en aandacht te geven welke hij verdiend? Dan is een hond natuurlijk een prachtig huisdier!