Meteen naar de content

Een konijn en een cavia samen?

Regelmatig krijgen wij de vraag of het slim is konijnen en cavia’s samen te houden. Het zijn beide kleine dieren en ze zijn zo leuk samen, toch adviseren wij konijnen en cavia’s niet samen te houden. Ook al zou het formaat en het voorkomen van deze dieren misschien anders zeggen, konijnen en cavia’s laten grote verschillen zien. Ze communiceren op een andere manier, eten andere voeding en hebben een andere levensstijl. In deze blog proberen we je inzage te geven waarom een konijn en een cavia géén goede match zijn en kijken we naar de mogelijkheden die er wel zijn.

De leefomstandigheden van een konijn versus een cavia

Veel mensen denken dat de leefwijze van een konijn overeen komt met die van een cavia, niets is echter minder waar. Konijnen zijn over het algemeen huisdieren welke een stuk meer bewegingsvrijheid nodig hebben in tegenstelling tot cavia’s. Konijnen zijn zeer energieke dieren welke de mogelijkheid moeten hebben tot het trekken van een sprintje en voldoende speelruimte in het konijnenhok. Een cavia moet natuurlijk ook voldoende ruimte hebben maar deze kleine knagers zijn van nature een stuk rustiger. De cavia spendeert zijn dagen voornamelijk aan het zoeken van voeding, slapen en spelen met het baasje. Naast de afmeting van een verblijf zit er ook verschil in de juiste indeling van een verblijf voor jouw cavia of konijn. Een cavia kan geen diepte inschatten, het is dan ook het beste dat het hok van een cavia bestaat uit één ruime verdieping. Hoogteverschillen in het caviahok kunnen zorgen voor valpartijen wat natuurlijk gevaarlijk is voor de cavia. Leuke zitplekjes op hoogte, plateaus en loopplankjes zijn dus geschikt voor een konijn maar niet voor een cavia. Ook in de wintermaanden zit een groot verschil waar rekening mee gehouden moet worden. Een cavia kan namelijk niet in een open buiten verblijf de winter doorbrengen zoals een konijn dit wel kan. De cavia heeft niet dezelfde vacht als een konijn en moet daarom beschermd worden tegen kou, vorst en vocht. Een buitenhok is dus zonder aanpassingen geschikt voor een konijn maar niet voor een cavia, niet echt handig dus wanneer je een cavia en een konijn samen wilt houden. Bekijk eens onze categorieën huisvesting konijnen en huisvesting knaagdier, hierin zie je duidelijk een verschil in de verblijven. 

Het verschil tussen een konijn en een cavia op het gebied van voeding

Wanneer je verschillende dieren in één dierenhok wilt houden is het niet te voorkomen dat ze eten van elkaars voeding. Heb je twee cavia’s samen, of twee konijnen samen is dit dus geen probleem. Echter een konijn welke voeding van een cavia eet, of een cavia welke voeding van een konijn eet is niet aan te raden. We bekijken de verschillen in de voeding van deze huisdieren; Een goede voeding voor konijnen bestaat uit een goede brok, vers en kruidig konijnenhooi in overvloed en met een eventuele aanvulling van kruiden, groente en fruit. Een konijn is voornamelijk gebaat bij een gezonde voeding welke zorgt voor voldoende slijtage op de tanden en met een hoog vezelgehalte. De voeding van een cavia bestaat uit een goede brok, hooi én eventuele verse groente en fruit in kleine hoeveelheden. In dusverre lijkt de voeding vrij veel op dat van een konijn. Maar wat is dan exact het verschil tussen de voeding van een cavia en een konijn? Cavia’s hebben behoefte aan een voeding met toevoeging van vitamine C. In tegenstelling tot konijnen maken cavia’s geen vitamine C aan in het lichaam, dit is echter noodzakelijk voor de gewrichten, spieren, de pezen én het afweerstelsel van de cavia. Maar ook voor een goede groei van de kaakgewrichten en dus het gebit van de cavia is voldoende vitamine C in de voeding noodzakelijk.

Het verschil tussen de communicatie van cavia en een konijn

Naast een verschil in huisvesting en in voeding zit er ook een groot verschil in de manier waarop konijnen onderling communiceren in tegenstelling tot hoe cavia’s dit doen. De cavia communiceert met soortgenoten én het baasje door middel van geluiden. Zo kan de cavia piepen bij enthousiasme, knorren bij onaangename geluiden of zelfs gillen bij angst of pijn. Een konijn maakt vrijwel geen geluid, deze communiceert met lichaamstaal. Een konijn stampt bijvoorbeeld om zijn soortgenoten te waarschuwen voor gevaar en laat zijn genegenheid zien bij een soortgenoot door deze te wassen. Ook op het gebied van communicatie zien we dus een verschil, ze spreken duidelijk een andere taal..

 

Konijn, Cavia, Huisdier, Nager, Dierlijke, Cute

Cavia’s en konijnen zijn geen soortgenoten

Plaats je een cavia en een konijn samen dan kunnen deze verschillen in communicatie onrust veroorzaken in het verblijf omdat ze elkaar simpelweg niet begrijpen. Een konijn kan overstuur raken wanneer een cavia luid piepend door het verblijf loopt en de cavia kan in de warm raken wanneer het konijn begint te stampen. Naast het feit dat dit onrust kan veroorzaken in het verblijf, geeft het ook een gevoel van eenzaamheid. Beide dieren zijn echte groepsdieren, ze horen te leven in koppels of groepen met soortgenoten. Door een konijn bij een cavia plaatsen of andersom, bereik je helaas het tegenovergestelde. Ze voelen zich niet begrepen en dus eenzaam en alleen.

Een konijn kan een cavia verwonden of ziek maken

Het laatste wat je wilt is een ziek of gewond huisdier toch? Wanneer je een cavia samen plaats met een konijn loop je helaas risico op verwondingen. Wanneer dieren elkaar niet begrijpen kan er agressie ontstaan, dit kan zich uiten in dominant gedrag. Omdat een konijn natuurlijk een stuk groter en sterker is dan een cavia zal deze altijd het onderspit delven. Een konijn kan hiernaast door trappen of stampen de cavia ook onbedoeld verwonden. Hierdoor kan de cavia een trauma oplopen of zelfs in shock raken. Er zijn te veel schrijnende verhalen bekend waarbij een cavia verwond is geraakt door het toedoen van een konijn, beter dit te voorkomen dus.

Een konijn draagt een dodelijke ziekte mee voor cavia’s

Naast traumatische vechtpartijen in het verblijf loopt je cavia ook kans op een besmetting door de bordetella bronchiseptica bacterie. Deze bacterie, welke konijnen van nature meedragen kan luchtweginfecties veroorzaken bij de cavia. Wanneer een cavia niet tijdig wordt behandeld voor deze bacterie kan dit zelfs dodelijke gevolgen hebben. Dus ook wanneer konijnen en cavia’s in vrede samen leven, wat overigens nooit met zekerheid gezegd kan worden, loopt jouw cavia risico op gezondheidsproblemen.

Een goed alternatief voor de cavia en het konijn

Ons advies is om cavia’s en konijnen niet samen te houden, puur uit veiligheid voor beide dieren. Dit wil echter niet zeggen dat je een cavia of een konijn dan maar beter alleen kunt houden. Beide huisdieren zijn echte groepsdieren en horen te leven met soortgenoten. Wel is hierin de juiste combinatie van belang. We geven graag een aantal voorbeelden van goede koppels.

 

Konijn, Pasen, Haas, Zoogdier, De Natuur

Een vriendje voor je konijn

Plaats jouw konijn samen met een soortgenoot van het andere geslacht. Een gecastreerde ram en een (eventueel) gecastreerde voedster is dus de juiste combinatie. Vaak wordt er aangegeven dat het mogelijk is een andere combinatie te nemen; voedster/voederster bijvoorbeeld. De meest bekende uitspraak hierin is; “Deze dames komen uit hetzelfde nest dus dit gaat goed.” Laat je echter niets wijsmaken, konijnen kennen geen familie band en deze combinatie zorgt vaker voor problemen dan voor een fijn koppel. De combinatie ram/ram is helemaal af te raden 99% van de koppels bestaande uit twee rammen vechten met de dood als gevolg. Lees voor het koppelen van konijnen ook eens onze “Tips voor het koppelen van konijnen” of neem contact met ons op voor tips en adviezen.

 

Cavia, Knaagdier, Zoogdier, Nager

Een vriendje voor je cavia

Ditzelfde geldt voor cavia’s, plaats een cavia samen met minstens één soortgenoot. De meest makkelijke combinatie is één castraat en één of meerdere zeugjes. Het is dus zeker mogelijk een groep cavia’s te houden, kies hierbij altijd voor één castraat en meerdere zeugjes. Andere combinaties zijn mogelijk maar hierin is het slaginspercentage lager, dit vraagt meer ervaring en veel tijd. Wil je zeker zijn van rust en plezier in het cavia hok? Kies dan voor een goede combinatie van geslachten.

Je hebt al een cavia en een konijn welke samenwonen?

Het kan natuurlijk gebeuren dat je deze informatie te laat onder ogen hebt gekregen. Heb jij een konijn en een cavia in één verblijf samen zitten? Wij adviseren je de dieren dan alsnog uit elkaar te gaan halen, ook wanneer het nu nog goed gaat. Zoals we hierboven ook hebben aangegeven zit een ongeluk ik een klein hoekje, ook onbedoeld kan jouw cavia een trauma of zelfs wond oplopen door het toedoen van een schattig konijntje. Plaats de dieren in een apart verblijf en voorzie beide van een vriendje van dezelfde soort. Je kunt jouw konijn of cavia niet gelukkiger maken dan deze te plaatsen met een maatje van dezelfde soort. Gun jouw huisdier een fijn leven, waarin hij wordt begrepen en waarin hij het gevoel heeft niet alleen te leven.

Alles nog eens op een rijtje

We hopen dat je na het lezen van deze informatie een duidelijk beeld hebt gekregen waarom cavia’s en konijnen in één verblijf geen goede combinatie is. We zetten om het makkelijk te maken de redenen nog eens op een rijtje. De redenen om jouw cavia niet met een konijn samen te houden:

 

  • - De perfecte leefomstandigheden liggen te ver uit elkaar: Een konijnhok stelt andere eisen dan een caviahok op basis van afmetingen en hoogteverschillen.

 

  • - De voeding laat grote verschillen zien: Het caviavoer moet voorzien zijn van een toevoeging van Vitamines wat in konijnenvoer niet het geval is.

 

  • - De communicatie is totaal anders: Een konijn en een cavia spreken een totaal andere taal, hierdoor voelen ze zich niet begrepen wat kan resulteren in agressief gedrag.

 

  • - Konijnen en cavia’s zijn geen soortgenoten; Door de verschillen in communicatie en leefwijze hebben de dieren het gevoel alsnog alleen te wonen waardoor eenzaamheid ontstaat.

 

  • - Een konijn kan de gezondheid van een cavia in gevaar brengen; Doordat het konijn sterker is kan deze de cavia verwonden en besmettelijke ziektes overbrengen.

 

Vragen, opmerkingen of ervaring?

Heb jij in het verleden konijnen en cavia’s samen gehouden en wil je jouw ervaring delen met toekomstige baasjes? Je kunt jouw reactie achterlaten onder dit bericht. Heb je vragen, opmerkingen of wil je sparren met een deskundige van Huisdierplezier op het gebied van konijnen en cavia’s? Neem dan eens contact met ons op, wij helpen je graag aan het juiste antwoord op jouw vraag.

 

Andere blogs over konijnen en cavia's:

 

Reactie plaatsen

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd..

In De Aanbieding

Moderne krabton greta grijs 70cm €99,99 €94,99
Luxe krabpaal Raisa 2 bruin €449,00 €369,00
Houten Desgin krabpaal boomstam hina 100cm €259,00 €219,00
Sisal krabton George Beige €79,99 €74,99
Houten Design krabpaal boomstam Yuna 163cm €499,00 €419,00
katten krabkegel Zeegras €44,49
Grote krabpaal Granda Sisal grijs 123cm €209,00 €189,00
Dubbel Konijnenhok Bambam met 2 Afsluitbare Verdiepingen €249,00 €199,00
Grote konijnenhok Saar met Ren XL €269,00 €209,00
Konijnenhok Cavia Atto met ren €154,90 €129,90
Konijnenhok Floret Urban met Ren & Kruidentuin €309,00 €239,00
Kippenren Metaal Doerak 4meter €449,00 €359,00
Konijnenren Cottage Hout Opvouwbaar €159,90 €139,00
Grote kattenbak Konijnentoilet open L €21,99
Kippenren Metaal Doerak 2meter €369,00 €279,00
Konijnen Nachthok Schuilhok Cosy met Scharnierdak €74,99 €71,99
Kippenhok Billy €249,00 €204,00
Kippenhok Billy Cottage €249,00 €204,00
Kippenren Metaal Doerak 4meter €449,00 €359,00
Kippenren Metaal Doerak 6meter €549,00 €429,00
kippenhok Capri Country met Kippenren €359,00 €299,00
Kippenren Metaal Doerak 2meter €369,00 €279,00
Kippen Legnest €24,99 €23,99
Drinkemmer Kippen drinkbak 7 liter €27,49
kippen Legnest metaal met 2 Afzonderlijke Nesten €106,00 €104,99
kippenvoerbak Edna op Poten 16kg €51,99 €48,99
Winkelwagen 0

Uw winkelwagen is momenteel leeg.

Begin met winkelen