De Engelse Cocker Spaniël is een speelse, vrolijke én energieke hond. Maar wist je dat dit hondenras van oorsprong is gefokt voor de jacht? Dit hondenras werd ingezet voor de jacht op vogels. Inmiddels is dit hondenras een graag geziene gezinshond voor actieve baasjes. Wil jij weten of een Cocker Spaniël bij je past? Lees dan zeker deze blog en kom alles te weten wat je moet weten over dit leuke hondenras.
De herkomst van de Cocker Spaniël
De geschiedenis van dit hondenras gaat eeuwen terug, al vanaf de 10 eeuw is documentatie gevonden van dit hondenras. De Cocker Spaniël komt naar alle waarschijnlijkheid uit Engeland maar lijkt door de toevoeging (Spaniël) op zijn naam voorouders te hebben uit Spanje, hoe dit exact zit is niet duidelijk. Wel is bekend dat dit hondenras in ieder geval zijn populariteit vond in England waar hij werd ingezet voor de jacht op vogels. In eerste instantie werd de Cocker Spaniël ingezet voor het opjagen van de vogels, waarna deze door middel van netten of roofvogels werden gevangen. Toen de jacht werd gemoderniseerd en de jager een geweer met zich mee ging dragen werd er van de Cocker Spaniël verwacht dat hij geschoten wild opspoorde en apporteerde.
Het uiterlijk van de Engelse Cocker Spaniël
De Engelse Cocker Spaniël is een kleine tot middelgrote hond, de reu bereikt een schofthoogte van ongeveer 39 tot 41 centimeter het teefje blijft wat kleiner met een schofthoogte van maximaal 39 centimeter. Het gewicht van dit hondenras ligt op volwassen leeftijd rond de 13 á 14 kilo. Het lichaam van de Cocker Spaniël is compact en stevig, dit geldt ook voor zijn poten welke vrij gespierd zijn. Het meest opvallende aan dit ras zijn toch wel de oren welke op een stijlvolle manier om de kop vallen. De vacht van een Cocker Spaniël is zijdezacht en bevat veel glans. De vacht is op sommige delen van het lichaam wat langer dit zie je voornamelijk bij de broek, de borst en de oren. Wat betreft de kleuren van de vacht zijn er ook wat mogelijkheden bij dit ras. Zo komt de Cocker Spaniël in effe kleur zwart, rood, lever of goudkleurig maar ook bonte kleuren (wit met gekleurde vlekken) komt voor in dit hondenras.
De levensverwachting van een Cocker Spaniël
De Engelse Cocker Spaniël bereikt ongeveer een leeftijd van 12 tot 15 jaar. Er zijn wel een aantal erfelijke aandoeningen welke kunnen voorkomen in dit ras. Zo kan de Cocker Spaniël problemen krijgen met de oren (oorontsteking) dit is te herleiden naar de hangende oren van dit ras. Ook distichiasis komt voor in dit ras, dit is een oogprobleem waarbij de wimpers de verkeerde kant op groeien, dus richting het oog.
Het karakter van de Cocker Spaniël uit Engeland
Dit hondenras staat bekend om zijn vrolijke, energieke karakter en opmerkelijk goede humeur. Door zijn jachtinstinct en grote dosis aan energie is het een leuke speelse hond welke altijd in is voor een spelletje. De Cocker Spaniël hecht zich enorm aan zijn baasje en is bijzonder goed met kinderen en andere dieren. Mits de Spaniël hier natuurlijk op jonge leeftijd goed mee is gesocialiseerd. Sommige Cocker Spaniëls kunnen vrij verlegen zijn in nieuwe situaties. De socialisatie van deze hond is dan ook erg belangrijk, hierover vind je later in het artikel meer informatie. De Cocker is geen echte blaffer, echter wanneer hij het nodig vindt zal hij wel aanslaan op bezoek en dergelijke. Hierin zal hij echt niet agressief reageren, de Cocker is geen vechtersbaasje en zal na de blaf bezoek eerder verwelkomen met een warme natte welkom lik!
De opvoeding van een Engelse Cocker Spaniël
Een Cocker Spaniël pup is écht heel schattig, het kleine formaat met grote oren, lieve snoet en lange wimpers geven hem een té schattig uiterlijk. Hierin schuilt ook een klein ‘gevaar’. Door zijn lieve uiterlijk wordt deze hond ‘slecht gedrag’ vrij snel vergeven, let hier een beetje mee op. De Cocker Spaniël is een slimme hond en je wilt niet dat hij op ten duur gaat lopen met je. Een consequente opvoeding is daarom ook belangrijk om deze kleine boef op te voeden tot een evenwichtige, zelfverzekerende en gehoorzame hond. Doe dit echter altijd op een leuke, positieve en vriendelijke manier. De Cocker Spaniël is vrij gevoelig voor de harde aanpak en kan hierdoor angstig, onzeker en in sommige gevallen zelfs agressief worden, dit wil je voorkomen en is ook helemaal niet nodig.
De socialisatie van een Engelse Cocker Spaniël
Een goede start is het halve werk, dat geldt ook zeker bij de opvoeding van een puppy. Niet alleen voor de Cocker spaniël maar voor elke pup is een goede socialisatie een must. De socialisatie periode bij een pup duurt het gehele 1e jaar maar met name de eerste paar weken dat de pup in huis is, tot ongeveer 12 weken, is hierin heel belangrijk. In deze periode staat de pup open voor nieuwe dingen, is er nog weinig angst en kan de pup ervaringen nog vrij eenvoudig verwerken. Dit is dan ook de periode om de pup met alles kennis te laten maken waarmee hij in zijn toekomst te maken kan krijgen. Denk hierbij aan; verschillende diersoorten, verschillende soortgenoten, mensen, situaties, verzorging van de pup (zoals kammen of borstelen) maar ook de regeltjes in én rondom huis. Dit betekend niet dat je de pup in het diepe moet gooien en alles op zijn pad moet laten komen. Een zorgvuldige socialisatie is erg belangrijk, ga ten alle tijden op het tempo van de pup. Op deze manier laat je de socialisatie op een verantwoorde manier verlopen.
Activiteiten met de Engelse Cocker Spaniël
Wat vindt een Cocker Spaniël leuk en met welke activiteiten maak je deze honden blij? Dit hondenras is erg actief, energiek en speelt graag een spelletje met zijn baasje. Hierdoor zijn leuke spellen om samen te spelen een goede keuze, denk hierbij bijvoorbeeld aan speurspellen. De Cocker Spaniël is een jachthond welke een perfect ontwikkeld reukorgaan heeft maak hier gebruik van voor leuke speuractiviteiten. Omdat de Cocker Spaniël ook erg leergierig en slim is kun je nog veel meer kanten op wat betreft activiteiten met dit ras; geef hem leuke (speur-) opdrachten rondom huis, beoefen een behendigheidssport of ga aan de slag met doggy dance. Hiernaast zijn de meeste Cocker Spaniëls gek op water! Heerlijk zwemmen in een plaatselijk meertje, spelen in het hondenzwembad met een hondenvriendje of apporteerspelletjes in het water zijn voor dit hondenras dan ook meestal een schot in de roos.
Wat kost een Cocker Spaniël puppy?
Bij de aanschaf van een Engelse Cocker Spaniël moet je rekening houden met de aanschafkosten van ongeveer 1000 tot 1250 euro. Dit betreft dan wel een puppy met stamboom, wat eigenlijk wel een goede keuze is bij dit ras. Omdat het ras (zoals vele hondenrassen) helaas een aantal erfelijke aandoeningen kent is het raadzaam een pup te zoeken waarvan de ouders getest zijn. Sinds Juni 2014 is het verplicht een (Cocker Spaniël) pup met stamboom te laten testen. Wanneer je dus 100% zeker wilt zijn van een goede gezondheid kun je het beste gaan voor een Cocker Spaniël met stamboom. Natuurlijk kan het voorkomen dat je een pup wilt aanschaffen zonder stamboom, toch is het dan alsnog aan te raden je te verdiepen in het testen van de ouders, veel nesteigenaren doen dit al en laten de ouders testen vóór ze beginnen aan een nest. Wil de aanbieder/fokker van de pup hier niet aan mee werken? Dan is de kans groot dat er een afwijking bekend is welke de fokker niet wil vertellen, kies dan liever voor een pup uit een ander nest.
Wat heb je nodig voor een Cocker Spaniël pup?
Naast de aanschafkosten moet je rekening houden met een aantal punten waarmee de kosten kunnen oplopen. Zeker het eerste jaar van de pup kost in de meeste gevallen nu eenmaal wat meer dan de opvolgende jaren. Denk hierbij aan de kosten van controles bij de dierenarts, vaccinaties, registraties, belastingen en eventueel verzekeringen. Hiernaast zijn er het eerste jaar natuurlijk ook verschillende benodigdheden voor de pup. Items welke je dagelijks nodig hebt voor de verzorging, de huisvesting, de voeding én het vermaak van jouw pup. Hieronder vind je een lijstje met een aantal punten waar aan je moet denken:
Huisvesting | Een hondenmand of hondenkussen
Opvoeding | Een Hondenbench en benodigdheden
Benodigdheden | Een voerbakje en drinkbak
Training | Een hondenbench en benodigdheden
Voeding | Puppyvoeding en lekkere hondensnacks
Onderweg | Een halsband of hondentuig met hondenlijn
Speelgoed | Voldoende uitdagende hondenspeeltjes
Is een Cocker Spaniël pup geschikt voor mij?
De meeste brandende vraag misschien wel, past een Cocker Spaniël bij mij? Of misschien nog wel belangrijker pas jij bij een Cocker spaniël? De Cocker is niet de meest moeilijke hond om op te voeden maar dit wil niet zeggen dat je geen tijd hoeft te investeren. Het eerste jaar van een puppy kost veel tijd, geduld en aandacht en hier moet je dan ook zeker rekening mee houden bij de aanschaf van een puppy. Hiernaast is het belangrijk te weten dat een Cocker spaniël geen schoothond is welke de gehele dag op de bank ligt dit ras heeft beweging, uitdaging, activiteit én heel veel liefde nodig. Neem geen hond voor ‘dit moment’ maar sta er bij stil dat je minstens 12 jaar maar misschien ook wel 15 jaar verantwoording meedraagt voor de hond. Het is ook belangrijk dat je vooraf goed na denkt over je leven; past hier nu een hond in maar over 15 jaar ook nog? Ga je graag op vliegvakantie? Ben je veel van huis weg? Werk je fulltime en heb je hiernaast een druk sociaal leven? Wil je op vrije dagen écht vrij zijn of ga je op jouw rustdag graag op pad met de hond? Allemaal dingen om rekening mee te houden bij de komst van een pup. Alleen jij kunt bepalen of je hieraan kunt voldoen. Voorop staat in ieder geval dat een Cocker Spaniël ontzettend leuke honden zijn welke een verrijking kunnen zijn op je huidige leven.
Meer informatie over honden in het algemeen?
Ben je na het lezen van deze informatie helemaal om? Leuk! Heel veel plezier met jouw toekomstige puppy! Wil je meer informatie lezen, kennis op doen of leuke leerzame weetjes te weten komen over honden? Lees dan zeker eens een van onze andere hondenblogs zoals: